luni, 24 ianuarie 2011

Ora de religie

Nu înțeleg de ce există mai multe religii și mai ales de ce mor oameni pe toată Planeta din cauza asta... În majoritate zdrobitoare, dogmele spun aceleași lucruri, fără excepție. Vin cu aceleași pilde, aceleași metafore, ne învață aceleași lucruri. Până și profeții sunt aceiași, legendele și ”procedurile” identice. Toate invocă frica de Dumnezeu prin subordonare și umilință, de exemplu. Diferențele dintre Tora, Biblie sau Coran sunt atât de mici încât abia se văd. De cele mai multe ori nu sunt deloc. Ad literam... Parcă sunt una și aceeași carte, cu mici modificări zonal-necesare... Dacă toate cărțile sfinte au același miez, ceva trebuie să fie la mijloc, nu credeți ?...

Mă tot vizitează două bunici simpatice, martore ale lui Iehova. Îmi citesc foarte însuflețite din Biblie, fără să cearnă ce-mi spun, sau fără legătură cu întrebările mele eretice. Nu simt niciun fel de dialog, și dacă forțez vreun răspuns, mi se arată cartea groasă ca argument suprem. ”E litera Domnului !”... Punct... ”A scris-o El ?”, întreb...   Mi se mai citește ceva din Luca... Irelevant. ”Nu trebuie să faci rugăciune la Fecioara Maria, pentru că este impură ! A mai avut copii !... Iisus a fost jertfit pentru a spăla lumea de păcate, El a suferit pentru păcatele noastre, El e fiul Lui și doar El te poate asculta în afară de Iehova”...”Și mama lui, Maria ?”, întreb... ”Femeia aia n-a suferit înzecit mai mult decât El, să-și vadă copilul torturat, bătut în cuie și împuns cu sulița sub ochii ei ?!”...Niciun răspuns. Forțez, și mai pun o întrebare: ”Sunteți mame, presupun...”, ”Desigur !”... ”Cine a suferit mai mult în scena cricificării ? - crucificatul, sau mama crucificatului ?”...nimic, niciun răspuns...”fiul sau mama ?”... Din nou tăcere. Nici nu așteptam altceva. Am încetat de mult să mai cred că știe cineva de pe-aici răspunsurile...



Share On Facebook !

4 comentarii:

  1. Ce zici de atitudinea punitivă, chiar agresivă a lui Dumnezeu, prezentată în Biblie? cum ar fi soiul ala de blestemele din Facere sau momentul uciderii egiptenilor de către Dumnezeu, în Ieşirea? :) Eu stăteam şi mă întrebam la un moment dat: Dumnezeu nu e iubire? că aşa am fost învăţaţi cu toţii.
    Să nu mai vorbim despre porunca referitoare la chipul cioplit; nici până azi nu am reuşit să găsesc vreo logică între existenţa icoanelor, închinarea la acestea şi poruncă.
    Cât despre multitudinea religiilor, cred că a fost, este şi va fi direct proporţională cu interesele sociale :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nice post. Inca un exemplu care demonstreaza cat de limitati sunt oamenii si cum cred orbeste in iluzii. Cum invata ei ceea ce e usor de invatat, cum accepta fara sa gandeasca... Pt om credinta este una dintre cele mai usoare refugii, el se simte iertat, ajutat, acompaniat, supravegheat si impacat cu sine dupa ce iese din biserica, de la slujba, dupa ce s-a imbrancit si a impartit injuraturi ca sa puna mana pe o crenguta de busuioc sfintit.
    Stii vorba "Crede si nu cerceta!"
    Cele doua femei "imprastie" invatatura iehovista mecanic; de curand am citit ca Biserica Ortodoxa spune sa faci 100 matanii/zi timp de 30 zile, ca sa te ierte Dumnezeu daca te-ai masturbat, caci El asa de tare l-a urat pe Onan incat l-a omorat...Dumnezeu e in stare sa urasca? Dumnezeu imi numara mataniile si daca fac doar 99 ma trimite intr-o oala cu smoala?
    Iar ce spui tu, ca toate cartile acelea au acelasi miez, eu cred ca miezul ala e exact ceva-ul de care avea nevoie omenirea ca sa fie tinuta in frau.

    RăspundețiȘtergere
  3. " În majoritate zdrobitoare, dogmele spun aceleași lucruri, fără excepție."

    Esti tu asa de sigur la partea asta? :D
    .. eu nu. si sunt multi ca mine.

    Iar astia aka martorii lui Iehova.. sunt niste debili mintali (si nu-mi ceri scuze daca jignesc pe cineva!).

    Cum poti tu, ca martor al lui iehova, om in toata firea, sa te duci la o reuniune cu sute de alte persoane ca tine, si sa astepti sa coboara Dumnezeu pe un nor sa aleaga pe cei mai vrednici dintre toti asezati intr-o spirala ?!?

    Cum, Doamne, cum?!

    .. doar atat zic.

    RăspundețiȘtergere
  4. ma surprinzi cu tematica... temelor de fiecare data! pina la urma eu cred ca fiecare are propriul lui dumnezeu, isi scrie si isi urmeaza credinta ce ii apartine: aceea a sufletului curat! toti ne supunem, voit sau involuntar, unor dogme... poate ca asa le-am mostenit de la parinti... poate ca ne simtim mici si neinsemnati ca ne urmam cursul vietii pe trasee demult si de multi batatorite... e bine sa avem un crez, sa credem intr-o forta! mergi cu dumnezeul tau... sigur apartine multora... alor tai! si asa prin asociere simt ca si eu sint obladuit si aparat de un dumnezeu care seamana cu al tau... poate chiar acelasi!!!

    RăspundețiȘtergere